Wesele Czechowice-Dziedzice Wesele Czechowice-Dziedzice

czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach czecho.pl

medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

Wiadomości

  • 13 września 2019
  • wyświetleń: 254

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej - poznaj sprawdzone metody i techniki na szybkie przyrządzenie dań

Materiał partnera:

Gotowanie na parze znane jest w kuchni polskiej od bardzo dawna - w XVIII w. zaczęto na przykład wykorzystywać drożdże do przyrządzania ciasta. Dokładnie nie wiadomo, kiedy na naszych stołach pojawiły się pierwsze pampuchy, zwane inaczej kluskami na parze, czy parowańcami (również, w zależności od regionu kraju - buchtami, pyzami drożdżowymi, parzakami, kluchami na łachu itp.). Od wieków cieszą się one wielkim powodzeniem, chociaż moda na posiłki przygotowywane na parze dotarła do Polski stosunkowo niedawno.

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej


Zalety gotowania na parze



Współczesna nauka dowiodła, że gotowanie na parze należy do najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków. Wynika to głównie z faktu, że żywność nie jest zanurzana w wodzie, dzięki czemu zawarte w niej minerały i witaminy nie ulegają wypłukaniu. Poza tym, witamina C zawarta w warzywach i owocach ulega degradacji jedynie w 40%, podczas gdy w tradycyjnym gotowaniu traci się aż 70% jej zawartości. Należy również podkreślić, że gotowanie na parze nie wymaga stosowania żadnych tłuszczów, co jest szczególnie ważne dla osób z nadwagą, cierpiących na nadciśnienie tętnicze, choroby krążenia, czy miażdżycę. Potrawy sporządzone na parze zachowują intensywne kolory, są aromatyczne, lekkostrawne, mało kaloryczne i bardzo smaczne.



Na czym polega gotowanie na parze?



Gotowanie na parze polega na termicznej obróbce produktów za pomocą pary wodnej. Dawniej gospodynie za pomocą gazy lub cienkiej bawełnianej bądź lnianej ściereczki obwiązywały duży garnek, do połowy wypełniony wrzątkiem i stawiały go na piecu. Na górze umieszczały produkty, a całość przykrywały szczelnie miską, aby para "nie uciekała" z garnka. Dzisiaj znane są prostsze sposoby na przyrządzenie smacznych i zdrowych potraw na parze.



Metody i techniki szybkiego przyrządzania dań w kuchence mikrofalowej



Gotowanie na parze jest łatwym, tanim i szybkim sposobem na termiczną obróbkę żywności. Można stosować najstarsze i najprostsze metody znane od wieków, czyli: garnek, gazę i pokrywkę. Można również zakupić na rynku specjalny durszlak, sitko, czy parowar do wygodnego gotowania na parze. Nie każdy jednak wie, jak łatwo i szybko przyrządza się w ten sposób dania w kuchence mikrofalowej. W sprzedaży znajdziemy odpowiednie naczynia umożliwiające szybkie przygotowywanie posiłków na parze w mikrofali. Jakie nabyć pojemniki do mikrofali - Maleomi.pl to adres, pod którym znajdziemy odpowiedź na to pytanie. Wystarczy umieścić pokrojone produkty, w naczyniach, a te następnie szczelnie zamknąć i wstawić na parę minut do kuchenki.

W mikrofali można również podgrzać gotowy posiłek w pracy. Ciekawe przepisy znajdują się w artykule: "5 pomysłów na ciepły posiłek do pracy, który można podgrzać w pojemniku do mikrofali".

Smacznego!