czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach czecho.pl

medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

Wiadomości

  • 5 lipca 2017
  • 6 lipca 2017
  • wyświetleń: 2835

[WIDEO i ZDJĘCIA] Święto Powiatu Bielskiego w Bystrej

W pierwszy weekend lipca w Bystrej odbyło się huczne Święto Powiatu Bielskiego.



- W dwudziestoletnią historię naszego powiatu pięknym akcentem wpisuje się doroczne Święto Powiatu Bielskiego. Z satysfakcją mogę stwierdzić, że jest to wydarzenie które umacnia więzy między naszymi gminami integruje naszą powiatową rodzinę, jest okazją do spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. To także wspaniała okazja do prezentacji dorobku kulturalnego i artystycznego powiatu bielskiego, naszego folkloru, obrzędów i zwyczajów, naszego powiatowego dziedzictwa kulinarnego - powiedział Starosta Bielski Andrzej Płonka, inaugurując powiatowe święto, które w tym roku miało miejsce w Bystrej na terenie gminy Wilkowice.

Licznie przybyłych mieszkańców powiatu bielskiego witali także wicewojewoda Śląski Jan Chrząszcz, przedstawiciel Marszałka Województwa Śląskiego Rafał Ryplewicz oraz wójt gminy Wilkowice Mieczysław Rączka.

Święto Powiatu Bielskiego w Bystrej - 01.07.2017 · fot.


Stałym i niezwykle atrakcyjnym punktem Święta Powiatu jest Przegląd Potraw Regionalnych "Kulinarne Dziedzictwo polsko-czeskiego pogranicza" realizowany w ramach Mikroprojektu pn. "Kultura w kalejdoskopie" - promocja atrakcji kulturowych polsko-czeskiego pogranicza." Współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu INTERREG V-A Republika Czeska - Polska 2014-2020 oraz z budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Beskidy.

37 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu bielskiego i jedna z Czech Sdružení obcí povodí Stonávky w Trzanowicach dało pokaz kulinarnego kunsztu. Barbara Rosiek Kierownik działu etnograficznego Muzeum Miejskiego w Żywcu, a zarazem przewodnicząca jury oceniającej potrawy powiedziała: - Zdecydowana większość przygotowanych do przeglądu potraw to potrawy tradycyjne charakterystyczne dla poszczególnych regionów powiatu bielskiego. Wiele z proponowanych w Przeglądzie potraw może być także spożywanych w ciągu całego roku. Niektóre (np. bazujące na kiszonej kapuście, suszonych ziarnach i owocach) bardziej odpowiadają potrzebom i dawnym możliwościom żywienia w chłodnych porach roku niż latem. Dlatego uwzględniając zróżnicowanie kulturowe regionów tworzących powiat bielski szczególną uwagę zwracaliśmy na dawne potrawy i wyroby, które mają charakter letni. Wśród potraw tradycyjnych przygotowanych przez partnera czeskiego z Trzanowic na szczególną uwagę zasługuje Brótwaniok, czyli produkt drożdżowy spożywany z masłem, wykorzystywany często podczas letnich posiłków.

Jury dokonało oceny w 5 kategoriach zgodnie z regulaminem Przeglądu. Wszystkim uczestnikom "kulinariów" przyznano równorzędnej wartości nagrody rzeczowe. Komisja oceniająca przyznała dodatkowo 5 statuetek za najbardziej tradycyjną potrawę w każdej z konkursowych kategorii. Statuetki otrzymali:
  • kategoria - zupy: KGW w Czechowicach-Dziedzicach - Zupa z kalarepy
  • kategoria - danie główne: KGW w Bielowicku - Czarne kluski z boczkiem
  • kategoria - produkt: KGW nr 1 w Jaworzu - Pasztet chłopski z mięsa koziego
  • kategoria - ciasta i desery: KGW w Wieszczętach - Kołacz z rabarbarem
  • kategoria - napoje i nalewki: KGW w Bystrej - Nalewka Malinówka
  • Biuro ds. Promocji Powiatu, Kultury, Sportu i Turystyki przyznało wyróżnienie za całokształt: Sdružení obcí povodí Stonávky w Trzanowicach.
  • Urząd Miasta Bielska-Białej nagrodził za całokształt: KGW nr 1 w Jaworzu.
  • przyznano również nagrodę Urzędu Gminy w Wilkowicach: KGW w Porąbce za potrawę - Królik w sosie śmietanowym.
  • nagrodę przyznał również Rejonowy Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych: KGW Międzyrzecze Dolne za całokształt i wystrój stoiska.
  • nagrodę za całokształt od Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach otrzymało: KGW w Dankowicach.
  • nagrody specjalne od Przewodniczącej Komisji Oceniającej - Pani Barbary Rosiek: KGW w Kaniowie za Zupę ziemniaczaną z kondrotkiem, KGW w Roztropicach za Buchtę drożdżową, KGW w Rudzicy za Moczkę z kury.


Po części kulinarnej rozpoczęły się na estradzie w Bystrej występy artystyczne. Publiczność bawiły: Zespół Taneczny z Trzanowic, Zespół Regionalny Porąbczanie, mażoretki Gracja ze Starej Wsi, Zespół Pieśni i Tańca Ondraszek, Zespół Wokalny Włóczykije oraz zespół Rico Sanchez.

Na uroczystość święta powiatu przybyli m.in: Przewodniczący Rady Powiatu Jan Borowski, Wiceprzewodniczący Rady Grzegorz Gabor, Członek Zarządu Powiatu Katarzyna Adamiec, radni powiatowi: Janina Janica - Piechota, Władysława Gańcarczyk, Ewa Kmiecik - Wronowicz, Helena Byrdy - Przybyła, Bogusław Stolarczyk, Adam Handzlik, Przewodniczący Rady Miasta Jarosław Klimaszewski, Dyrektor Wydziału Turystyki, Kultury, Sportu i Promocji Powiatu z Żywca Mirosław Dziergas, a także Jerzy Stanclik Przewodniczącego Rady Gminy w Bestwinie, Józef Caputa Wójt Gminy Buczkowice, Marian Błachut Burmistrza Miasta Czechowice - Dziedzice, Janusz Pierzyna Wójta Gminy Jasienica, Czesław Bułka - Wójta Gminy Porąbka, Antoni Byrdy Burmistrz Miasta Szczyrk , Marian Trela - Burmistrza Wilamowic. Obecni byli także goście z Czech na czele z Karelem Deutschera Zastępcą Primatora Frytka - Mistka, oraz przedstawiciele Ochotniczych Straży Pożarnych, ośrodków kultury, bibliotek i lokalni przedsiębiorcy.

Organizatorem Święta Powiatu było Starostwo Powiatowe w Bielsku - Białej. Kierownik Biura Promocji Powiatu Jolanta Konior podkreśliła: - Wartością dodaną tego święta jest fakt, że każdego roku organizujemy go w innej miejscowości włączając się jednocześnie w uroczystości organizowane przez daną gminę. W tym roku nasze święto towarzyszyło XXII Dniom Bystrej. Korzystają na tym wszyscy, gdyż oferta kierowana do publiczności, do naszych mieszkańców jest bogatsza i mówiąc wprost niezwykle atrakcyjna.

Jarosław Jesionka, źródło: Starostwo Powiatowe w Bielsku-Białej

Reklama

LINKI MODUŁ 1

LINKI MODUŁ 2

Komentarze